Padel benodigde materialen

Om padel te kunnen spelen heb je een aantal materialen nodig, namelijk een padelracket, padelballen en goed schoeisel.  

Het padelracket:

Door de vele opties is het lastig om een goed padelracket te kiezen. Vier dingen zijn van belang bij het uitzoeken van het juiste racket voor jou.  

Het gewicht:

De kenmerken van een lichtgewicht racket zijn: makkelijker beweegbaar, minder power, snellere reactietijd. Een lichtgewicht racket is goed voor beginners. Voor een zwaarder racket gelden uiteraard de omgekeerde kenmerken.

Vraag die dan overblijft is wat is licht (vanuit een senior man bekeken)? Een licht racket weegt minder dan 350 gram, een gemiddeld racket is tussen de 350 en 360 gram. Een zwaar racket weegt meer dan 360 gram.

Als richtlijn kun je aanhouden dat je moet kiezen voor het hoogste gewicht waarmee jij comfortabel kunt spelen.

Let wel: Bij pols- en/of elleboogklachten is het beter om een lichter racket te kiezen.  

Vorm/gewichtsbalans:

Er zijn grofweg drie vormen padelrackets:

  • Rondvormige rackets, kenmerken van deze rackets zijn: balanspunt ligt laag waardoor je minder power en meer controle hebt daarnaast krijg je minder snel last van je pols. Rondvormige rackets hebben een relatief grote sweetspot. Ronde rackets zorgen ervoor dat je de bal langzamer en met minder effect speelt. Wordt gebruikt door beginners en ervaren spelers met veel gevoel.
  • Traan/druppelvormige rackets, kenmerken van deze rackets zijn: balanspunt ligt in het midden en de sweetspot zit hoger in het racket.
  • Diamantvormige rackets, kenmerken van deze rackets zijn: balanspunt ligt hoog waardoor je meer power kunt genereren. Minder controle, sneller last van de pols. Sweetspot zit hoog in het racket.  

Hardheid:

Zachtere rackets bieden meer power maar minder controle. Over het algemeen hebben zachtere rackets een kortere levensduur dan harde rackets. Een harder racket biedt meer controle ten opzichte van een zacht racket.  

Materiaal:

Hierbij moet je onderscheid maken tussen het frame en de oppervlakte. Het frame wordt veelal gemaakt uit een mix van glasvezel en koolstof, glasvezel is goedkoop maar niet sterk. Duurdere rackets bestaan uit een combinatie van koolstof, grafiet, grafeen, kevlar of zelfs titanium.

Het oppervlak van een racket is meestal gemaakt van zacht materiaal (schuim-foam) of hard materiaal (E.V.A.). Bij het gebruik van foam werkt het racket als een katapult. Nadeel is dat je minder controle hebt. E.V.A. is een veel harder materiaal dat meer controle geeft en geschikt is voor spelers met power. Het oppervlak kan ook koolstof, grafeen of kevlar bevatten zodat ze meer beschermd zijn tegen schokken en beschadigingen.

E.V.A. is hard en minder flexibel, geeft minder kracht aan de bal. Het voordeel zit dan ook in de duurzaamheid en de controle.

Foam is zacht en biedt meer elasticiteit en daarmee meer snelheid/power. Aan de andere kant heb je minder controle en is foam minder duurzaam.

Er is ook een combinatie van foam en E.V.A. Deze hybride is een zacht rubber met een langere duurzaamheid, een kern van gemaakt van schuim/foam omringd door E.V.A. rubber.  

Samenvattend: als beginner zal je gewoonlijk kiezen voor een relatief licht rond racket. Naarmate je vaardiger wordt kun je kiezen voor een druppelvormig racket. Gevorderde spelers kunnen daarna “doorstromen” naar een diamantvormig racket.

Qua gewicht kies je voor het hoogste gewicht waarmee jij comfortabel kunt spelen.  

Nog een paar zaken om in gedachten te houden:

  • In tegenstelling tot tennis is er bij padelrackets maar één gripmaat. Je kunt de grip eventueel dikker maken met greepvergroters of met behulp van een overgrip.
  • Bij sommige padelrackets zit het er al standaard op maar anders kan een racketprotector een handige optie zijn. Dit is een beschermstrip die je op racket plaatst voor het geval je tegen het glas slaat. Een racketprotector heb je al voor 3 a 4 euro.    

Ballen:

Padelballen moeten aan andere criteria voldoen dan tennisballen. De belangrijkste verschillen zijn dat de padelbal iets kleiner is en een lagere druk heeft. Door de lagere druk gaat een padelbal minder snel dan een tennisbal.

Er bestaan ook verschillen tussen padelballen onderling, ook hier zitten de verschillen in de grootte van de bal en de druk. Voor beginnende spelers wordt een grotere bal met lagere druk aanbevolen waardoor de rally’s langer en het spel leuker worden. Bij meer gevorderde spelers raden we een kleinere bal met hogere druk aan om het spel te versnellen.

Let wel de verschillende merken hebben verschillende classificaties binnen hun soorten padelballen waardoor het verwarrend kan zijn om te bepalen welke bal voor jou geschikt is.  

Schoeisel:

Het grote verschil tussen padel- en tennisschoenen is dat padelschoenen ervoor dienen te zorgen dat je niet kan glijden, dit in tegenstelling tot de meeste tennisschoenen. Een goede padelschoen moet aan drie voorwaarden voldoen. Ten eerste moeten je voeten niet teveel kunnen kantelen, door een goede hielkap. Ten tweede moet de schoenzool een goede demping hebben. Tenslotte moet de schoen niet te flexibel en niet te stug zijn.

Het profiel is erg belangrijk bij een padelschoen, om ervoor te zorgen dat je niet weg kan glijden. De meest voorkomende zolen zijn de omnizool, de visgraatzool en de gemengde zool. De omnizool is geschikt voor meerdere ondergronden en heeft kleine nopjes. De visgraatzool heeft diepe zigzaglijnen waardoor je veel grip op de baan hebt. De gemengde zool is een combinatie van de omnizool en de visgraatzool en heeft dan ook nopjes en lijnen. Welke schoen voor jou het meest geschikt is hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren/kenmerken en de baansoort waarop je speelt. Asics schoenen zijn bijvoorbeeld vrij smal en daarom goed geschikt voor mensen met smalle voeten. Speel je op banen met zeer veel zand kun je beter kiezen voor een schoen met veel grip.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 6 35622355

T.V. Rico secretariaat

Irenestraat 62
4711 SC SINT WILLEBRORD

KVK-nummer

40282615